Älykäs kiinteistökehitys nojaa dataan

Kiinteistöalaa ravistelevat monet muutokset. Rakentamisen raaka-aineiden hintojen nousu, energiakriisi ja inflaatio ovat haastaneet niin kiinteistökehittäjiä kuin -omistajiakin. Samaan aikaan, kiinteistöalan toimijoilta odotetaan yhä enemmän konkreettisia toimia päästöjen vähentämiseksi ja rakennusten energiatehokkuuden lisäämiseksi.

Monien odotusten ja haasteiden viidakossa on vaikeaa löytää paras tapa toimia. Data voi tuoda apuja uudenlaisessa tilanteessa selviytymiseen. Me uskommekin, että älykäs kiinteistökehittäjä nojaa dataan.

Tässä artikkelissa tutkimme kiinteistöalan nykytilaa ja siihen vaikuttaneita tekijöitä ja tarkastelemme älykkään vihreän rakentamisen trendiä. Lopuksi kerromme miten datalähtöinen kiinteistökehitys voi palvella kiinteistökehittäjää.

Ainutlaatuinen tilanne vaatii uusia työkaluja

Kiinteistöala aiemmin ollut hyvin vakaa ja luotettava ala, joka on nyt täysin uudenlaisen tilanteen äärellä. Rakentamisen raaka-aineiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti viimeisten muutamien vuosien aikana ja tällä hetkellä rakentamisen hinta on ollut korkeampaa kuin vuosiin. Syitä tilanteeseen on useita, kuten koronaviruksen ja sodan aiheuttamat toimitusketjuongelmat, työvoimapula ja inflaatio.

Vaikka tulevaisuuden hintakehitystä onkin vielä haastava ennustaa, älykäs rakentaminen on ainoa keino eteenpäin. Vastuullisista investoinneista ei tulisi silti tinkiä, sillä parhaimmillaan vanhan korjaaminen uusiorakentamisen sijaan voi tuoda mittavia säästöjä. Paikkatieto onkin loistava keino pohtia eri vaihtoehtojen vaikutuksia ennen päätöksentekoa.

Älykäs vihreä rakentaminen jatkaa suosiotaan

Kiinteistökehittäjän tärkein tehtävä on löytää sopivat kohteet. Kohteen sijainti on tärkeä, mutta ei itsessään riitä määrittämään onko kohde sopiva. Etenkin nyt, kun ala on uudenlaisen tilanteen edessä ja kaikki on kallistunut.

Vanhojen rakennusten kunnostaminen ja muuttaminen uusiokäyttöön on nostanut päätään viime vuosina. Esimerkiksi Helsingissä on useita toimistorakennuksia, joita etätyöbuumin yleistyttyä voitaisiin muuttaa asuinkäyttöön. Vanhan kunnostaminen onkin usein edullisempi vaihtoehto. Toisaalta, jos rakennus on erittäin vanha, saattavat energiatehokkuuden lisäämiseksi vaadittavat korjaukset ja kunnostukset hilata hintalappua liian korkealle.

Uusiorakentamisen etu puolestaan on, että rakentaja pystyy heti alusta asti valitsemaan uusimmat, energiatehokkaimmat teknologiat, järjestelmät ja välineet. Vaikka alkuinvestointi voi olla suurempi, voi pitkän aikavälin säästö ylläpito- ja energiakuluissa olla mittava. Miten sitten tehdä päätös? Paikkatieto tuo täysin uusia hyötyjä kiinteistökehittäjille.

Opas kiinteistökehittäjille: Kuinka saada etumatkaa datalähtöiseen kehitykseen

Lue lisää datalähtöisestä kiinteistökehityksestä ja erilaisista tarvittavista datalähteistä

Opas kiinteistökehittäjille

Sijaintien potentiaalin tutkimiseen tarvitaan mittava määrä rakennetun ympäristön dataa. Usein päätöksenteossa hyödynnettävää dataa löytyy sekä yrityksen sisältä että ulkopuolelta. Lataa oppaamme nähdäksesi, miltä nämä datalähteet näyttävät paikkatietoalustalla.

Piditkö tästä postauksesta? Tilaa tästä uutiskirjeemme ja lue lisää samankaltaisia uutisia

Saattaisit myös olla kiinnostunut näistä

Architecture

Data muuttaa arkkitehtuurialaa

Arkkitehtuurilla on erityinen paikka yhteiskunnassamme. Se on osa julkista vuoropuhelua vaikka suurin osa rakennuksista rakennetaankin edelleen yksityisesti. Silti pidämme arkkitehtuuria julkisena hyödykkeenä; sillä riippumatta rakentajasta, meidän kaikkien on elettävä sen kanssa – yleensä hyvin pitkään.

Read More »