Suunnittelutoimisto Amerikan ihmislähtöisten konseptien taustalla on ymmärrys datasta

Jotta suunnittelukohteen lähtökohdista saadaan tehokkaasti hyvä ymmärrys tehtävän työn pohjaksi, kannattaa katse suunnata ensin alueesta saatavaan dataan. Tätä työvaihetta helpottaakseen Amerikka käyttää CHAOSin paikkatietoratkaisua, jonka avulla jokainen projekti voidaan aloittaa kattavalla katsauksella siihen, mitä alueella tapahtuu ja ennen kaikkea miksi.

Digitalisaatio ja teknologian kehittyminen ovat jo pitkään avanneet uusia mahdollisuuksia lähes kaikilla toimialoilla, eikä kaupunki- ja kiinteistökehitykseen liittyvä suunnittelu ole poikkeus. Suunnittelutoimisto Amerikan luovan johtajan Teemu Nojosen mukaan alan murros korostaa datan, verkostojen ja yhteistyön hyödyntämisen tärkeyttä. On entistä tärkeämpää huolehtia siitä, että lähtötiedot, tavoitteet ja mittarit ovat kunnossa ennen kuin itse suunnittelu aloitetaan. Ja ennen kaikkea ottaa huomioon, millaista käytännön todellisuutta varten suunnitellaan.

Amerikan ydinosaamista ovat kaupallisten kiinteistöjen kehitys, ja siihen liittyvä konseptointi, arkkitehtisuunnittelu ja asiantuntijapalvelut. Tärkeinä osina toimiston suunnitteluprosessia ovat osallistavat toimintamallit sekä datan hyödyntäminen, joiden avulla kartoitetaan hankkeiden lähtökohdat. 

Kynästä ja naruviivaimesta on tultu pitkälle. “Työkaluja tulee koko ajan lisää, eikä taito piile enää siinä kuinka montaa työkalua käyttää vaan kuinka järkevästi niitä käyttää”, muistuttaa Tuuli Korjus, Amerikan kehitysjohtaja. Tämä vaatii työtekijöiltä myös jatkuvaa uuden oppimista ja itsensä kehittämistä. Siksi on tärkeää, että käytössä olevat työkalut tarjoavat tiedon helposti ja käyttäjäystävällisessä muodossa.

”Oleellisinta ei ole selvittää mitä tapahtuu, vaan miksi. "

Image: Design Agency Amerikka
Kuva: Suunnittelutoimisto Amerikka

Datalähtöinen suunnittelu luonnolliseksi osaksi prosessia

Amerikan tiimissä verkostojen ja yhteistyökumppanien tärkeys on tunnistettu, ja siksi tiivistä yhteistyötä on tehty muutaman vuoden ajan myös CHAOSin kanssa. Koska CHAOSin data-alustan kehityksessä on panostettu käytettävyyteen, on se ollut helppo ottaa osaksi toimiston arkea. Tuotteen kehityttyä nykyiseen muotoonsa, on Amerikalla pystytty laajentamaan sen käyttöä uusiin tarkoituksiin.

“Moneen eri alustaan fragmentoituneessa maailmassa CHAOSin etu on lokaation tutkiminen ja tietojen helppo saatavuus yhdestä paikasta”, kertoo Nojonen. “Helppokäyttöisyys on ehdottoman tärkeää. CHAOS on nopea ja käytännöllinen, ja se on meidän maailmassa iso etu”, Korjus lisää.

CHAOSin avulla Amerikan tiimi voi aloittaa projektin tutkimalla kohteena olevan alueen ja sen erityispiirteet. Näin datalähtöinen suunnittelu tehdään mahdollisimman helpoksi ja luonnolliseksi osaksi prosessia. Lisäksi CHAOSin avulla voidaan ymmärtää ilmiöitä ja trendejä, jolloin suunnittelutyö voidaan viedä entistä tarkemmalle tasolle.

 “CHAOSin merkitys meille näkyy varsinkin suunnitteluprosessin alussa, jolloin on helppo tehdä laaja katsaus alueeseen ja muodostaa yleiskuva sitä, mitkä asiat projektissa saattavat olla relevantteja ja mitä tulee tutkia tarkemmin”, kertoo Nojonen.

“Maailmassa on niin valtavasti dataa, että tulee pystyä rajaamaan, mistä asioista lähdetään liikkeelle ja mitkä asiat ovat kohteelle relevantteja.”

Se, mikä data on tärkeintä vaihtelee projektista riippuen. Joskus on tärkeää nähdä väestörakenne sijainnin ympärillä, joskus taas alueen kaupallisen palvelurakenteen ymmärtäminen korostuu. Oleellista on kuitenkin se, että näitä asioita voidaan verrata keskenään, jolloin voidaan nähdä vaikutussuhteita. Suuren lisäarvon tuo myös vuosien vertailu toisiinsa, eli miltä alueen trendit ja kehitys näyttävät.

“Meitä kiinnostaa yleensä laajasti alueen kehitys ja trendit, emme katso asioita vain siiloissaan. Ja, oleellisinta ei ole selvittää mitä tapahtuu, vaan miksi. Tätä CHAOS havainnollistaa hyvin, sillä dataa on saatavilla eri näkökulmista ja monilta eri vuosilta. Mitään ilmiöitä ei pysty selittämään niin, että katsoo vain yhtä tiettyä muutosta, vaan erilaisia lähteitä täytyy tutkia rinnakkain”, kertoo Korjus.

Teknologian kehittyessä inhimillisyyden merkitys korostuu

Haaste ei enää pitkään aikaan ole ollut saatavilla olevan datan riittävässä määrässä, vaan ennemminkin sen hyödyntämisessä.

“Koko ajan tulee uusia datalähteitä ja käyttöliittymiä, ja niiden ymmärtäminen ja hyötykäyttö vain korostuu. Varmasti aina on suunnittelun alkuvaiheessa kaivettu lähtötiedot jostain, mutta nyt lähteiden määrä ja paletti vaan kasvaa”, Korjus sanoo.

Tärkeää on osata kysyä oikeat kysymykset, ennen kuin lähdetään etsimään vastauksia. “Maailmassa on niin valtavasti dataa, että tulee pystyä rajaamaan, mistä asioista lähdetään liikkeelle ja mitkä asiat ovat kohteelle relevantteja. Ja tässä CHAOS meitä auttaa”, Nojonen summaa.

Nojonen ja Korjus näkevät, että tulevaisuudessa kaupunki- ja kiinteistökehityksessä korostuu entistä enemmän ihmislähtöisyys sekä yhteisöllisyyden ja vastuullisuuden tukeminen. Teknologian kehittyessä inhimillisen aspektin merkitys vain kasvaa. Tällöin data toimii apuna ja perustana, kun ympäristöä suunnitellaan paremmaksi ja ihmisten tarpeita vastaavaksi.

Piditkö tästä postauksesta?
Tilaa tästä uutiskirjeemme ja lue lisää samankaltaisia uutisia

Saattaisit myös olla kiinnostunut näistä
Aerial picture of Helsinki
Data-driven Decisions

Mitä vaatii menestyksekäs kiinteistösijoittaminen ja -kehittäminen?

Mitä tulisi ottaa huomioon kiinteistösijoittamisessa? Miten olla edelläkävijä, kehittäjä ja ideoija? Miten olla askeleen edellä ja luoda pysyviä, vihreitä ja käyttäjälähtöisesti suunniteltuja kokonaisuuksia, jotka takaavat sijoittajalle vakaata kassavirtaa? Vaikka yhtälö vaikuttaakin monimutkaiselta, data ja modernit työkalut ovat kiinteistösijoittajan suurin apu.

Lue Lisää »