Dataennusteilla vastuullisempia ja älykkäämpiä kaupunkeja

Datatieteissä ennustamisella viitataan prosessiin, jossa käytetään historiallista tietoa tulevaisuutta ennakoivien arvioiden tekemiseksi. Oikein käytettynä ennusteet voivat auttaa meitä suunnittelemaan vastuullisempia, toimivampia ja kestävämpiä kaupunkeja.

Forecasting is a process of using historical data to make informed predictive estimates about the future.
Ennustamisella viitataan prosessiin, jossa käytetään historiallista tietoa tulevaisuutta ennakoivien arvioiden tekemiseksi. Ennusteet voivat auttaa meitä suunnittelemaan vastuullisempia, toimivampia ja kestäviä kaupunkeja.

Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan 70 prosenttia kasvihuonepäästöistä syntyy kaupungeissa. Samaisen raportin mukaan  ⅔ maailman energiasta kuluu kaupungeissa. Tiedämme myös, että kaupunkien maankäytön kasvu ylittää väestönkasvun jopa 50 %, minkä odotetaan lisäävän maailmaan 1,2 miljoonaa neliökilometriä uutta kaupunkialuetta kolmen vuosikymmenen aikana.

Kaupunkijärjestelmät ovat monimutkaisia ja ympäristöhaasteiden myötä kaupungeilla ja kaupunkijärjestelmillä on ratkaiseva rooli ilmastotavoitteidemme saavuttamisessa ja ihmisten hyvinvoinnin ja elämänlaadun parantamisessa. Tällä hetkellä kaupunkien vastuullisuus (urban sustainability) onkin kasvava trendi. Sillä tarkoitetaan  kaupunkialueiden elvyttämistä ja muuttamista asumiskelpoisuuden ja innovatiivisuden parantamiseksi sekä ympäristövaikutusten vähentämiseksi samalla, kun sosiaaliset ja taloudelliset hyödyt maksimoidaan.

Kaupunkikehitys ja kiinteistöala voivat auttaa ratkaisemaan kaupunkien kestävän kehityksen haasteita keskittymällä:
ympäristöllisiin (resurssien kulutus ja  ympäristövaikutukset)
taloudellisiin (resurssien käytön tehokkuus ja taloudellinen tuotto) ja
kestävän kehityksen sosiaalisiin näkökulmiin (sosiaalinen hyvinvointi ja terveys).

Vaikka kaupunkiympäristöjen kestävyys on yhä tärkeämpää, se on vaikeasti mitattavissa. Käsitteenä se on laaja, ja vaatii monenlaisia mittareita ja indikaattoreita. Se asettaakin haasteen eri toimijoille. Miten ottaa kaupunkiympäristön vastuullisuus huomioon rakennettaessa ja kehittäessä asumiskelpoisempia kaupunkeja – paikkoja, joissa on hyvä asua?

Älykäs kaupunki ennustaa trendejä

Kasvava älykaupunkien trendi yrittää löytää tapoja mitata kaupunkien vastuullisuutta. Älykkäät vastuulliset kaupungit käyttävät dataa erilaisista lähteistä parantaakseen elämänlaatua, kaupunkien toiminnan ja palvelujen tehokkuutta sekä ekologista terveyttä ja varmistaakseen samalla, että ne täyttävät nykyisten ja tulevien sukupolvien tarpeet taloudellisten, sosiaalisten, ympäristöllisten ja kulttuuristen näkökohtien osalta.

Pelkkä datan katsominen ei kuitenkaan enää riitä. Kaupunkien kehittäminen aidosti älykkäällä ja tehokkaalla tavalla edellyttää useiden tietolähteiden yhdistämistä ja tulevaisuuden trendien huomioimista. Silloin ennustamisesta tulee tärkeää.

”Ennustamisen ymmärtämiseksi on joskus hyödyllistä ottaa askel taaksepäin ja vaikkapa miettiä hetki karttoja. Kartat eivät yritä jäljitellä todellisuutta kaikilla monimutkaisilla yksityiskohdilla, jatkuvilla päivityksillä ja muutoksilla. Niiden tarkoituksena on antaa abstrakti, yleinen esitys alueesta ja antaa ihmisten tehdä tietoisia päätöksiä valitsemistaan reiteistä.  Siinä mielessä ennusteita voidaan pitää tulevaisuuden karttoina.

Ennusteet eivät yritä replikoida taustalla olevia prosesseja uudelleen poikkeuksellisen yksityiskohtaisesti. Niiden päätavoitteena on antaa ymmärrys isosta kuvasta ja datassa esiintyvistä toistuvista kaavoista. Ennusteiden avulla voimme tehdä tietoon perustuvaa päätöksentekoa, vähentää riskejä sekä epävarmuutta”, sanoo CHAOSin datatutkija Tigran Khachatryan.

Ennustamisen voima ei siis piile kyvyssä ennustaa tulevaisuuden kaikkia näkökohtia tarkkojen yksityiskohtien avulla, vaan pikemminkin kyvyssä tunnistaa merkittävät trendit kaikista yksityiskohdista huolimatta.

"Ennusteita voidaan pitää tulevaisuuden karttoina. Ne eivät yritä replikoida taustalla olevia prosesseja uudelleen poikkeuksellisen yksityiskohtaisesti. Niiden päätavoitteena on antaa ymmärrys isosta kuvasta ja datassa esiintyvistä toistuvista kaavoista.."

Data avaa ovia kaupunkisuunnitteluun

Kaupunkien kehityksen trendien ennustaminen ja havaitseminen

Ennusteet löytävät tiedoista malleja ja toistuvuuksia ja kertovat meille kaikista mahdollisista lopputuloksista todennäköisimpiä tuloksia. Tämä tekee niistä täydellisen työkalun kestävämpien ja vastuullisten kaupunkien suunnitteluun. Ennusteet osoittavat alueita, joihin kehitystyömme voidaan keskittää, jotta voimme kehittää kaupunkeja tietoon ja tarpeisiin perustuen – ja maksimoida resurssien käyttöä. 

”Kun haluat luoda asuttavan, toimivan kaupungin, on sinun nähtävä kaupunki monimutkaisena mukautuvana järjestelmänä, jossa on lukuisia liikkuvia ja vuorovaikutuksessa olevia osia. Kestävän kehityksen mukaisten kaupunkien suunnittelu edellyttää väestörakenteen, liikkuvuuden ja alueen kehitysmallien ymmärtämistä. Toisin sanoen, kaikkien  kaupunkien kestävän kehityksen pilareiden huomioimista. Ennusteet voivat antaa suuren kilpailuedun tutkia, mikä on paras toimintatapa pitkällä aikavälillä”, Tigran sanoo.

Ennusteilla on myös hyvin ainutlaatuinen tapa puhua meille. Se vaatii käyttäjältä herkkää silmää. 

”Jos ennusteen mukaan  väestön määrä tietyllä alueella kasvaa 5 %, se ei tarkoita, että se on juuri sitä, mitä tulee tapahtumaan. Ennuste tarkoittaa, että kaikilla saatavilla olevilla tiedoilla 5 prosentin nousu on todennäköisin tulos kaikista muista mahdollisista tuloksista.”

Demographic-forecasts-in-Lauttasaari-reveals-growth-in-population
Helsingin Lauttasaaren väestörakenneennuste. Väestönkasvu on lähivuosien todennäköisin tulos.

Ennustaminen vaatii historiallista dataa

Vankoissa ennusteissa on otettava huomioon kaikkien saatavilla olevien tietojen yhteistulos. Joskus käy niin, että ihmisillä on tietoa tietystä alueesta. He saattavat yllättyä siitä, että ennuste ei ole heidän odotustensa mukainen.

”Tämä on hyvin haasteellinen tilanne  ennusteiden tarkastelulle. Vaikka onkin totta, että ihmisillä saattaa olla sisäpiiritietoa tietystä alueesta, he eivät voi saada kaikkea tietoa ja tietää kaikkia sen mahdollisia vaikutuksia. Kenelläkään ei voi olla kaikkea tietoa. Aina voi olla tietoa, josta henkilö ei ole tietoinen ja joka kumoaa hänen odotetun lopputuloksensa”, Tigran toteaa.

Ennusteeseen sisällytettävät tiedot onkin validoitava, niiden on tultava luotettavasta lähteestä ja niiden tulisi sisältää kaikkien menneiden tapahtumien yhteistulos. Siksi meidän tuleekin tarkastella historiallista tietoa, jos haluamme vahvoja ennusteita.  Historialliset tiedot osoittavat kaikkien menneisyydessä tapahtuneiden tapahtumien yhteistuloksen.

On olemassa sanonta, että autoa ei voi ajaa katsomalla vain taustapeilejä. Tämä pätee erityisesti ennustamiseen. Vaikka historialliset tiedot ovat erittäin vankka lähtökohta, se ei riitä. Usein havaittuun käyttäytymiseen on ulkoisia syitä. Näiden ulkoisten tekijöiden tunnistaminen ja käyttäminen on osa sitä, minkä parissa CHAOSin datatieteen tiimi työskentelee jatkuvasti.

”Useimmat ennusteet olettavat, että jos jotain tapahtuu tietyllä tavalla, siihen on rajallinen määrä syitä. Ne syyt ovat nimeltään ennustajia (predicators). Ennusteiden avulla voimme laskea, kuinka suuri osa tulosten vaihtelusta johtuu ennustajista ja kuinka suuri osa on vain satunnaista kohinaa.”

Oikeiden ulkoisten ennustajien tunnistaminen ja niiden täydentäminen historiallisilla malleilla on ratkaisevan tärkeää ja vaatii syvällistä asiantuntemusta. Työ on tehtävä huolellisesti, koska kaikki korrelaatiot eivät heijastele syy-seuraussuhdetta.

”Ilman ulkoisia ennustajia mallit eivät ehkä saavuta haluttua tarkkuutta. Toisaalta, liian moni ulkoinen ennustaja aiheuttaa täysin erilaisia ongelmia”, Tigran sanoo.

Useat tietolähteet antavat sinulle etumatkan toimivien kaupunkien luomiseen

Kaupunkien kehittämisessä tarvitaan usein useita tietolähteitä. Perinteisten ja epätavanomaisten tietolähteiden käyttö yhdistettynä ennusteisiin antaa kattavan käsityksen kaupungeistamme.

Lisäksi kestävät, vastuulliset tulevaisuuden kaupungit edellyttävät useiden kaupunkidatan lähteinen integroimista monesta tietovirrasta. CHAOS yhdistää kaikki nämä tietovirrat ja tarjoaa kattavat työkalut oivallusten ja havaintojen tuottamiseen yhdellä alustalla.

Mallien ja poikkeavuuksien havaitseminen auttaa ennustamaan kaupunkikehitystä ja sen vaikutusta ihmisiin. Meidän asiakkaamme saavat etumatkan tiedon valtamerestä oppimiensa oivallusten avulla.

Piditkö tästä postauksesta?
Tilaa tästä uutiskirjeemme ja lue lisää samankaltaisia uutisia

Saattaisit myös olla kiinnostunut näistä
Architecture

Data muuttaa arkkitehtuurialaa

Arkkitehtuurilla on erityinen paikka yhteiskunnassamme. Se on osa julkista vuoropuhelua vaikka suurin osa rakennuksista rakennetaankin edelleen yksityisesti. Silti pidämme arkkitehtuuria julkisena hyödykkeenä; sillä riippumatta rakentajasta, meidän kaikkien on elettävä sen kanssa – yleensä hyvin pitkään.

Lue Lisää »